HBC Pardubice 2015/2016

  • Fanshop

Trenér B týmu Jiří Doležal mladší: Neztrácejte hlavu, tahle situace jednou pomine a zase se všichni sejdeme na tréninku a zápase

Autor: Nekolová Jana | 2.11.2020 15:32

Ahoj trenére, poprosím tě, prvotně se nám představ.

Začneme trošku jednoduše, jak jsi se dostal k hokejbalu? A proč zrovna hokejbal?

Ahoj Petře. Vlastně si ani nevzpomenu na přesný rok, kdy jsem s hokejbalem začal jako hráč, ale určitě to bylo po Naganu, kdy byl na sídlišti každý z nás Jágr nebo Hašek :). V té době jsme trénovali na plácku v DDM Alfa. Takže je to opravdu dlouho. A proč hokejbal? No zkoušel jsem i fotbal, ale mám levý nohy :).

Jak jsi se dostal k trénování? Co tě k tomu vedlo?

K trénování jsem se dostal v létě roku 2009, kdy vlastně tátovi skončil asistent. A já tak ihned po konci hraní ve starším dorostu začal trénovat. K tomu se vlastně váže i taková historka, že hráč jsem byl na h****, tak třeba budu lepší trenér. Ale tuhle větu nikdy nikdo neřekl nahlas :).

Byl jsi také u reprezentace U16, jaká to byla zkušenost a co ti to v trenérských zkušenostech dalo?

Obrovská zkušenost to byla. Do té doby jsem vlastně byl ovlivněn trenéry, kteří mě trénovali anebo tátou, se kterým máme na většinu herních situací stejný názor. A najednou jsem šel do cizího prostředí. V té době jsem byl s hráči spíš kamarád než trenér. Díky reprezentaci jsem se naučil být důslednější.

V současné chvíli s tvým tatínkem a jmenovcem Jiřím Doležalem starším trénujete 1. Národní ligu. Jak vnímáš tuto soutěž, kterou hrajete prakticky s juniorským týmem?

Tak v rámci realizačního týmu nesmíme zapomenout ani na Martina Demla a tebe Petře. Soutěž vnímám absolutně kladně, ač je škoda, že je jen 8 týmů. Šli jsme o toho s plánem, že kluci budou mít více těžkých zápasů, než by jim dala juniorská liga. A tím vlastně lehčí přechod do A týmu. Máme odehraných 5 zápasů, takže na nějaký soudy je brzo. Ale už teďka je vidět posun jak v herních aspektech, tak v disciplíně.

Kde vidíš slabinu a kde sílu tohoto prakticky juniorského týmu?

Taková obligátní otázka že :). No tak dám i obligátní odpověď. Není nic, co by se nedalo zlepšovat. A teďka vážně, slabina je jednoznačně ve zkušenostech naopak síla týmu je v kolektivu. Tenhle tým spolu jde někdy od starších možná i mladších žáků. Jsou to kamarádi i mimo hřiště.

Současná situace neumožňuje ani trénovat, jak tuto situaci vnímáš?

Bohužel je situace taková, jaká je a musíme jen doufat, že to znovu neodnese celá sezona. Nebo dokonce celý amatérský sport. Víc bych k tomu asi neříkal, všichni víme, že zdraví je přednější.

Hrát se asi nějakou dobu nebude, mají hráči nějaký plán, jak mohou aspoň sami trénovat nebo to necháváte naprosto na nich a věříte jim, že budou připraveni naskočit zpět?

Z mého pohledu, pokud se začne hrát na jaře, bude to dobrý. Pokud by nám bylo umožněno trénovat už na podzim, aspoň po skupinách, bylo by to super. Jelikož nejdřív bylo omezení na 14 dní, pak najednou na 3 týdny, tak zatím kluci žádný plán nemají a věříme jejich zodpovědnosti. Nyní to však vypadá, že bude pauza asi až do jara, takže je možné, že nějaký plán vytvoříme, nebo to doženeme v zimní přípravě. Vše záleží na situaci.

Jak ty sám se připravuješ na to, že by se znovu začalo hrát?

Ha to je dobrá otázka. Díky webinářům od svazu si prodlužuji licenci.

V týmu jsou i hráči kteří hrají v A týmu pod trenérem Jiřím Mašíkem, jaká je Vaše spolupráce s A týmem?

Petře, tohle je otázka spíš na tátu a Jirku Mašíka, jakožto hlavní trenéry :). Samozřejmě, že spolupráce s A týmem je, ale nedá se nastavit na papíře. B tým logicky funguje jako zdroj hráčů pro A tým, a zároveň má sloužit hráčům A týmu na rozehrání po zranění nebo pokud jsou na hraně sestavy.

Zpět k tobě Jirko, kdyby přišla nabídka od trenéra A týmu nebo nějakého extraligového celku zvažoval bys ji? Lákala by tě ta zkušenost?

Budeš se divit, ale ta nabídka již přišla cca 4 roky zpět. Tenkrát jsem ji odmítl a odmítl bych ji nejspíš znovu. Přece jen je to otázkou nějaké sebereflexe a zatím si nemyslím, že bych na extraligovou lavičku měl dostatek zkušeností. Jiný extraligový celek by absolutně nepřicházel v úvahu.

Jak vidíš současnou neúplnou tabulku 1.NL? Jsi sám osobně spokojen kde se tým pohybuje?

Bude to znít jako klišé ale po 5. kole mě tabulka vlastně ani nezajímá. Jak jsem už psal, do soutěže jsme se šli herně posunout. To je pro mě důležité. Letos je to pro nás rok 0. Rok sbírání zkušeností. Proto jdeme zápas od zápasu. Dalším dílčím cílem je konečně vyhrát doma :).

Máte 100% bilanci na hřištích soupeřů. Pokud se začne hrát, kam se těšíš? Na derby se Svítkovem nebo nějaký jiný tým?

To pomalu vypadá jako bych se měl těšit jen na venkovní zápasy, protože je vyhrajeme :). Ale tak to samozřejmě není, brzo to prolomíme i doma. V této situaci se těším na každý zápas, který budeme moci odehrát. Oblíbeného soupeře si ještě musím vybrat, přece jen jsem dlouhá léta byl u juniorů.

Chtěl bys něco vzkázat hráčům které trénuješ prostřednictvím tohoto rozhovoru?

Rozhodně. Vzkázal bych jim ať neztrácej hlavu, tahle situace jednou pomine a zase se všichni sejdeme na tréninku a zápase.

To je ode mě vše, popřeji tobě a trenérskému týmu ať se Vám daří a ať se daří ve zbytku sezóny.

Díky moc Petře za rozhovor a příště je řada na tobě :).

Závěrem rychlé odpovědi pro tebe:

Barva? - - - Modrá
Hudba? - - - Rock
Skupina? - - - Nine Inch Nails
Seriál? - - - Sunderland till I die.
Film? - - - Vyměřený čas
Hra? - - - starej dobrej Czech Soccer Manager
Jídlo? - - - steak z krkovice a fazolový lusky
Pití? - - - Pivo
Hokejbalový tým? - - - naše pardubický Autosklíčko
Hokejový tým? - - - to snad všichni vědí ne ?? Arizona Coyotes
Oblíbený hráč? - - - Shane Doan – pro jeho věrnost klubu
Oblíbený gólman? - - - každej, kterýmu jsem dal gól, těch zase tolik není – v hokeji Darcy Kuemper a Ilya Bryzgalov (ten už možná ani nikde nechytá)
Vzpomínka? - - -Hokejbalová?? Jednoznačně první titul SD v roce 2013.

Autor rozhovoru: Petr Volf

https://alfa-pripravka.rajce.idnes.cz/

Zpět na výpis článků

Naši partneři